Werfpuntratels zijn onmisbare gereedschappen voor iedereen die werkzaam is in de (steiger)bouw- en constructiesector. Deze krachtige handgereedschappen maken het mogelijk om met precisie en gemak te werken, zelfs in de meest uitdagende omgevingen. Als je van plan bent een werfpuntratel aan te schaffen, is het belangrijk om op een aantal belangrijke factoren te letten. In deze blog bespreken we de belangrijkste overwegingen en geven we enkele nuttige tips en tricks voor het gebruik van werfpuntratels.

Wat is een werfpuntratel?

Een werfpuntratel is een handgereedschap dat ontworpen is om bouten en moeren in krappe ruimtes aan te draaien of los te maken. Het unieke ontwerp van deze ratel maakt het mogelijk om snel en efficiënt te werken zonder dat je het gereedschap volledig hoeft te verwijderen en opnieuw te plaatsen bij elke draaiing. Dit is vooral handig bij werkzaamheden waarbij je beperkte ruimte hebt, zoals in de auto-industrie of bij het werken met constructies op moeilijk bereikbare plekken.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van werfpuntratels?

1. Materiaal en duurzaamheid

Het eerste waar je naar moet kijken is het materiaal waarvan de werfpuntratel is gemaakt. Hoogwaardige werfpuntratels zijn doorgaans vervaardigd uit gehard staal of chroom-vanadium staal. Deze materialen bieden niet alleen duurzaamheid, maar ook de sterkte die nodig is om zware bouten en moeren los of vast te draaien zonder te vervormen of te breken;

2. Ergonomie en comfort

Omdat werfpuntratels vaak gedurende lange periodes gebruikt worden, is ergonomie een belangrijk aspect. Let op handgrepen met een antisliplaag of rubberen coating, die de kans op vermoeidheid en blaren vermindert. Een goede werfpuntratel ligt prettig in de hand en zorgt ervoor dat je minder kracht hoeft te zetten, wat je werkcomfort aanzienlijk vergroot;

3. Tandmechaniek en slaghoek

De tandmechaniek van de werfpuntratel bepaalt hoeveel ruimte je nodig hebt om de ratel te laten werken. Hoe kleiner de slaghoek, hoe gemakkelijker het is om in krappe ruimtes te werken. Werfpuntratels met een fijnvertand mechanisme (meer tanden in het ratelmechanisme) zorgen voor een kleinere slaghoek en dus meer precisie;

4. Formaat en aansluitingen

Werfpuntratels zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Welke formaat je exact moet hebben, is afhankelijk van het type werk dat je gaat uitvoeren. Kies een formaat dat past bij de bouten en moeren waarmee je werkt. Daarnaast is het handig als de werfpuntratel compatibel is met verschillende dopmaten en andere accessoires, zodat je één gereedschap voor meerdere toepassingen kunt gebruiken;

5. Prijs-kwaliteitverhouding

Hoewel het verleidelijk kan zijn om voor de goedkoopste optie te gaan, is het bij werfpuntratels vaak zo dat je krijgt waarvoor je betaalt. Goedkopere modellen kunnen sneller slijten en zelfs kapotgaan onder zware belasting. Investeer in een kwalitatieve werfpuntratel om op lange termijn geld te besparen.

Tips en tricks voor het gebruiken van werfpuntratels

Nu je weet waar je op moet letten bij de aanschaf van een werfpuntratel, hebben we ook nog een aantal tips voor je. Deze tips helpen je bij het gebruik ervan.

Het belang van de juiste dop 

Gebruik altijd de juiste dopmaat die past bij de moer of bout die je wilt aandraaien. Een te grote of te kleine dop kan ervoor zorgen dat je de bevestigingselementen beschadigt of de ratel zelf onnodig belast.

Controleer de richting

Voordat je begint te werken, moet je controleren of de werfpuntratel in de juiste richting staat ingesteld. De meeste ratels hebben een kleine hendel waarmee je kunt wisselen tussen de richting van het draaien, zodat je moeren zowel kunt vastdraaien als losmaken.

Gebruik verlengers voor moeilijk bereikbare plekken

Als je moet werken op een plek die moeilijk te bereiken is, zoals diep in een motorblok of onder een voertuig, kun je een verlenger gebruiken. Dit is een accessoire dat je op de werfpuntratel plaatst om de bereikbaarheid te vergroten zonder aan kracht te verliezen.

Onderhoud je werfpuntratel goed

Net als bij elk ander gereedschap, verleng je de levensduur van je werfpuntratel door goed onderhoud. Maak de ratel na gebruik schoon en smeer het tandmechanisme regelmatig met een beetje olie om soepelheid te garanderen. Bewaar je werfpuntratel op een droge plaats om roestvorming te voorkomen.

Gebruik een momentversterker bij zware klussen

Voor klussen waarbij extra kracht vereist is, kun je overwegen een momentversterker te gebruiken. Dit is een accessoire dat de kracht van je werfpuntratel vergroot, waardoor je zonder extra inspanning zware bouten kunt aandraaien.

Vermijd overbelasting

Hoewel werfpuntratels robuust zijn, hebben ze hun grenzen. Vermijd het gebruik van te veel kracht, vooral als je merkt dat een bout of moer vastzit. Gebruik in plaats daarvan een penetrerende olie om roest of vuil los te maken voordat je verder gaat met draaien.

Conclusie

Werfpuntratels zijn krachtige en veelzijdige gereedschappen die onmisbaar zijn op elke bouwplaats. Door op de bovenstaande factoren te letten bij het aanschaffen van een werfpuntratel en de tips en tricks te volgen voor het gebruik ervan, zorg je ervoor dat je het maximale uit je gereedschap haalt en je werk efficiënt en veilig uitvoert.

Of je nu een professional bent die dagelijks op de bouwplaats staat of een doe-het-zelver die af en toe een klusje opknapt, een goede werfpuntratel kan het verschil maken tussen een moeizame en een vlotte klus. Investeer in kwaliteit, onderhoud je gereedschap goed, en het zal je niet teleurstellen.