Het dragen van valbeveiliging is wettelijk verplicht tijdens het werken vanaf een hoogte van 2,5 meter. Deze regel is er niet voor niets, want werken op hoogte brengt veel risico’s met zich mee. Bij het kopen van valbeveiligingsmiddelen is het daarom belangrijk om te investeren in producten van hoge kwaliteit. Die voldoen aan de geldende normen en voorschriften. Wij bieden een breed scala aan valbeveiliging producten, waaronder harnassen, veiligheidshaken, vanglijnen en ankerpunten.
Wanneer je valbeveiliging gaat kopen is het essentieel om te letten op kwaliteit, certificering en comfort. Kies voor producten die voldoen aan de geldende normen en voorschriften, zoals EN 361 voor harnassen en EN 355 voor leeflijnen. Al onze valbeveiliging is voorzien van de juiste normeringen. Daarnaast is het verstandig om te kijken of de apparatuur geschikt is voor de specifieke werkomstandigheden en taken. Heb je twijfels of vragen over welke valbeveiliging het best voor jouw situatie geschikt is? Neem dan telefonisch contact met ons op via +31 (0)85 0202655 of mail naar info@4toolfreaks.nl. Je leven hangt namelijk letterlijk aan een touwtje.
Welke valbeveiliging heb je nodig?
Afhankelijk van de werkomstandigheden en werkomgeving zijn er verschillende soorten valbeveiligingssystemen beschikbaar. Ongeacht het type systeem, zijn er vier essentiële componenten die het valbeveiligingssysteem compleet maken:
Ankerpunten:hieraan wordt het valbeveiligingssysteem bevestigd.
Valharnassen en positionering:deze bieden ondersteuning en bescherming aan de gebruiker.
Valstopapparaten en veiligheidslijnendie het valharnas veilig verbinden met de ankerpunten.
Connectoren: MGO haken, karabiners en karabijnhaken voor montage tussen de diverse valbeveiligingsmiddelen.
Het correct combineren en gebruiken van deze componenten is van vitaal belang om je veiligheid tijdens het werken op hoogte te waarborgen.
Wat is het verschil tussen een antivalgordel of een full body harnas?
Bij 4Tool Freaks hebben we twee verschillende harnassen; namelijk de antivalgordel en het full body harnas.
Een antivalgordelis ontworpen om te voorkomen dat een werknemer valt, maar biedt weinig tot geen ondersteuning aan andere delen van het lichaam. Het is dus niet geschikt om te gebruiken bij werkpositionering of om er hangend werk mee te doen. Daar is een full body harnas meer geschikt voor.
Een full body harnasbiedt meer bescherming, omdat deze het hele lichaam omvat en voorzien is van schouderbanden, beenlussen en een borstband. Het full body harnas verdeelt de krachten van een val over het lichaam. Hierdoor wordt het risico op letsel verminderd en kun je met deze valbeveiliging veiliger werken op hoogte.
Hoe onderhoud je jouw valbeveiliging?
Je valbeveiliging moet wettelijk gezien minimaal 1 keer per jaar gekeurd worden. Dat komt doordat je spullen slijten en mogelijk niet meer voldoen aan de veiligheidsnormeringen.Natuurlijk heb je er invloed op hoe lang jouw producten mee gaan. Hier een aantal tips:
Berg je valbeveiliging droog op op een donkere plek waar geen vocht bij kan komen.
Maak alles na gebruik schoon. Vooral als je materiaal in aanraking is gekomen met chemische stoffen.
Stel je materialen niet onnodig bloot aan UV licht zoals de zon.